HTML

Virtus 3/4: A nordok és az ogúzok előtörténete

2009.09.18. 08:32 | Virt02 | Szólj hozzá!

A NORDOK
A nord nép őshazája Nyugat-Arázia északi része, a Szkand félsziget. Talán a hidegebb éghajlat teszi, hogy a nordok legjellemzőbb tulajdonsága a húsevés. Egy igazi nord vagy harcol, vagy húst eszik, a népköltészetükben, a bárdok hősi énekeiben is e két dolgot emelik ki állandóan. Bár sok nép asszonyai riogatják a gyermekeiket a vad, szőke, vagy vörös hajú, szakállas, vérben forgó szemű, szarvas sisakot viselő nord harcos képével, valójában a nordok viszonylag jámbor népség. Az élet és persze a halál, számukra játék, amelynek célja nemcsak a győzelem, hanem az élvezet is: az evés-ivás és a harc élvezete. És ahogy enni-inni, úgy harcolni is is igen vadul szoktak. Ebből következik, hogy távolról sem él bennük olyan élénken a hódítás, mint pl. a puntiakban. Őshazájuktól délre a keltek élnek, bizonyos értelemben velük rokon népcsoportok (pl. a baltavetés, mint harcmodor a keltektől származik), néhány nord vezér időnként összecsap valamelyik kelt törzsfővel - csak az élvezet kedvéért. A nordok voltak az elsők, akik a tőlük nyugatra fekvő északi szigeteket sorban elérve végül Améria földjére léptek, de ahogy a fentiek alapján nem meglepő, csak igen lassan haladtak dél felé.

AZ OGÚZOK
Az ogúzok eredetileg sivatagi nép, akik Arázia és Afíria találkozásánál éltek, és az idők során magukba olvasztották a bedún törzseket. Az ogúzok egész életét áthatja a vallás, minden településük a vallásos tornyuk, a minaretek köré szerveződik, csak ezek mellé építenek. Egyébként valamiféle tűzistenben hisznek - talán a sivatag tűzforró homokja nyomán. Mágusaik a tűz segítségével idézik meg az ogúz hadsereg legerősebb egységeit: a különböző dzsinneket. Az ősidőkben az ogúz alkimisták kapcsolatban állhattak a csinekkel, hiszen az ogúzok is mesterien alkalmazzák a tűzbombákat. Bár nem szimpatizáltak a szittyákkal, az Első Háborúba mégis az ő oldalukon léptek be, és segítettek elpusztítani a Hin-urtot. Ezután élénkült fel a hódítási vágyuk. Délen a Nagy Sivatag azonban még nekik is veszélyes volt, emiatt az ogúzok csak hírből ismerték korábban az obanokat, illetve a feltörekvő Punt Birodalmat. Ezért Arázia déli részén terjeszkedtek, s az indu félsziget birtoklása kapcsán kerültek ellentétbe a csinekkel illetve Punttal.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://virtus.blog.hu/api/trackback/id/tr961389981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása