HTML

Virtus 3/3: A csinek előtörténete

2009.09.17. 08:38 | Virt02 | Szólj hozzá!

A csinek Arázia keleti részében építették ki birodalmukat. Az ősi időkben valószínűleg még nyugatabbra éltek, minden bizonnyal kapcsolatban állhattak az ogúz alkimistákkal, s a nojon szavuk, mely náluk a legrégebbi korok óta egy fontos tisztséget jelöl, nem csin eredetű. Egész civilizációjuk egy különleges por köré épül, amely éghető, robbanékony, s az élet szinte minden területén alkalmazzák, állítólag gyógyítanak is vele. Mindenesetre településeik legfontosabb része az az épület, ahol ezt a port előállítják. Annyira tökélyre fejlesztették a fémfeldolgozást is, hogy vasból, rézből és más anyagokból önállóan mozgó járműveket, hoznak létre, melyek természetesen szintén e por, illetve némelyek a gőz segítségével haladnak. Más népek számára hihetetlen messzeségből képesek pusztító tüzet zúdítani az ellenségre különleges fegyvereikkel. Igaz ezek gyakran a csinekre is veszélyesek, náluk pl. külön fegyvernem a kam-kazok, vagy kamikázék csapata, amelyet e tűz elpusztít támadáskor, de ezek az emberek, akik a keletre fekvő nippan szigetekről származnak, büszkén vállalják ezt a feladatot. Hasonló módon vetik meg a halált a szam-ráj, vagy nippan nyelven szamuráj elnevezésű harcosok, akiket szintén itt soroznak be a csin hadseregbe. Arázia délkeleti csücskében, a kistermetű malan népből kerülnek ki azok a katonák, akik a különleges, csapkodó szárnyú csin gépezetet irányítják.


A korábbi időkben a malan félszigetet kisebb szigetek egész sora kötötte össze Azáliával, ám ezek nagy része vulkánkitörések és földrengések következtében a tengerbe süllyedt, s ezzel megszűnt a csinek számára az a lehetőség, hogy a hosszabb távra akkor még nem alkalmas gépezeteikkel meghódítsák ezt a földrészt. Egyes krónikások e szigetek elsüllyedése kapcsán még két dolgot megjegyeznek: a papunok ezeken a helyeken voltak őslakosok, s e katasztrófa elől menekülve lakták be igazán a sivatagos Azáliát. Mivel e földrész nem tud ellátni ennyi embert, ezért a papunok tömegestől álltak be zsoldosnak az ekkortájt hajókkal odaérkező Punthoz. Egy másik vélekedés szerint az egész földrengést és a tűzhányókitörést is a csinek okozták, a porukkal való kísérletezéskor. Eszerint a csineket saját fennhéjazásuk vágta el Azáliától, illetve ők maguk kergették Punt szolgálatába a papunokat. Mindenesetre ezek után a csinek nem reménykedhettek errefelé nagyobb hódításokban, kénytelen voltak keletre tekinteni, a még felfedezetlen és ismeretlen földrészre.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://virtus.blog.hu/api/trackback/id/tr521387710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása