HTML

Virtus 3/1: Punt előtörténete

2009.09.16. 11:59 | Virt02 | Szólj hozzá!

A Punt Birodalom központja az Afíria keleti oldalán fekvő nagyobb sziget. Nem tisztázott, hogy eredetileg ezt nevezték-e Puntnak, vagy éppen a nép neve volt. Egyesek szerint nem is őslakosok itt, hanem északról települtek be ide az itt lakók. Mindenesetre furcsa népség, úgy alapították meg birodalmukat, hogy jórészt ki se mozdulnak a szigetről, amelyre egyébként idegent nem is nagyon engednek be: a tengereket zsoldosaik és kereskedőik járják. Valamennyit fel lehet ismerni a tetoválásaikról, amelyek gyakran az egész arcot beborítják: valószínűleg nem egyszerű díszítés ez, hanem fontos információval szolgál a puntiaknak egymásról. Ez kell is, mert a társadalmuk erősen centralizált és hierarchizált. Valamennyi hajójuk, vagy éppen expedíciós seregük folyamatosan tartja a kapcsolatot Punttal, egyesek szerint mágiával, mások szerint egy különleges postagalambfajtával, amely oda-vissza képes üzeneteket vinni. Úgy tűnik, hogy az admirálisaik, gyarmati megbízottaik, hadvezéreik aggályos és bürokratikus pontossággal tesznek jelentést a központnak minden lépésükről. Ezt egyfajta szűkszavú titkosírással teszik, ennélfogva még a punti nyelv (ha egyáltalán létezik olyan!) is ismeretlen a külvilág számára. Egy elfogott hadvezérüktől, mielőtt az öngyilkos lett volna, csak annyit sikerült megtudni, hogy vele csak saját anyanyelvén érintkeztek Puntban, s ő maga sosem hallotta kiejtve a punti nyelvet, csak kódolva írt rajta a jelentéseiben.

Hadseregükben jellemzően két nép képviselteti magát: az obanok fekete-Afíria lakosai, különösen a fejvadászairól ismertek, míg a sűrű szakállú papunok Azália felfedezése óta szolgálnak a punti seregben. Ez utóbbiak különös fegyvere a bumeráng, amelynek érdekessége, hogy ha nem találják el vele az ellenséget, akkor a fegyver visszatér hozzájuk. A punti haderő magasabb szintjét az idomított állatok jelentik. Valójában nem is idomítva vannak ezek, hanem egy bizonyos varázslattal, amelyet a puntiak vodonnak neveznek, ezeket az állatokat egy szellem szállja meg, amely nemcsak a lelkük, de a testük felett is parancsol olyannyira, hogy egyesek szerint képes a megszállt állatokat akár egyik földrészről a másikra is áttenni. Nem tudni erről sokat, hiszen a puntiaknál ez is hétpecsétes titoknak számít. Azt beszélik még, hogy Punt nemhiába kereskedőbirodalom, a vodonszellemekkel is tulajdonképpen egy szerződést kötöttek: a szellemeknek megszállható állatokra, Puntnak pedig bárhol bevethető és nagyerejű hadseregre volt szüksége.
Mivel a sivatagos Azália földje számottevő nyersanyaggal és haszonnal nem kecsegtette Puntot (csak később az olcsó papun harcosokkal), így a birodalom kezdetben északkeleten, az induk földjén próbálta megvetni a lábát, ám az a rész az ogúzok és a csinek határvidéke, ezért új expedíciós hadsereg indult nyugatra, hogy az állítólagos Améria földrészt csatolja a Punt Birodalomhoz.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://virtus.blog.hu/api/trackback/id/tr521385993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása